Ikuti Blog Ini

Friday, February 13, 2009

Bayan Markaz Jitra (baru)

Salam,baru2 ini,saya ke markaz Jitra untuk iktikaf,dan program markaz bermula selepas asar.Saya sampai di sana 10 minit sebelum maghrib dan terus niat iktikaf.Selepas solat maghrib,program seperti biasa.Saya sembat mengingati beberapa perkara yang dibayankan.Pembayan adalah jemaah yang baru tangguh dari keluar di jalan Allah selama 6 bulan.

antaranya ialah...

# jadikan dakwah sebagai maksud hidup.
# Takaza paling besar ialah jumpa manusia cakap kebesaran Allah.
# Kena tahu beza diantara perintah dan kehendak Allah(cerita Nabi Musa ikut Nabi Khidir safar)
# Bantuan Allah yang paling besar ialah taufik dan hidayah.(bukan bantuan ketenteraan)
# Minta bantuan Allah melalui sifat dan ibadat
# Sifat hanya dapat dibentuk melalui dakwah ilallah.
# Ibadat ialah apa nabi SAW buat itulah ibadat.
# Firman Allah SWT"Pohonlah pertolongan melalui sabar dan solah."
# Sabar ayat diatas ialah sifat dan solah diatas ialah ibadat.
# Umar RA berani dakwah malaikat semasa dalam kubur,sebab diatas dunia dulu dakwah kebesaran Allah.
# Bila dakwah kebesaran Allah,Allah akan tundukkan makhluk pada kita.
# Untuk kenal sifat2 Allah tidak boleh melalui kitab2,tapi kena mujahadah(jumpa manusia)
# Contoh seorang yang mengenali singa melalui buku dengan seorang yang mengenali singa melalui bergaul dengannya.(ada perbezaannyakan)

Taskhil dibuat..................

4 comments:

  1. tuan, apsal saya nak add blog tuan dlm blog list asyik tak menjadi? kedua, usaha tuan yg adsense tu dah berhasil ka? camne kalo saya pon nak try? he he

    ReplyDelete
  2. Hi...memang baik sangat blog saudara ini...semoga menjadi ikutan setiap ajaran terbaik untuk kebaikan dan kedamaian...semoga setiap ajaran yang baik (tidak membalas kejahatan dengan kejahatan) akan di ikuti...tidak memaksa setiap penganut utk melaksana kan perintah kerana hanya Allah sahaja yang patut menjalankan hukuman, jangan lah manusia membuat hukuman...

    ReplyDelete

Tinggalkan komen anda...Setiap komen anda amat dihargai...
Sila berikan komen dengan penuh adab,Segala Komen yang tidak memenuhi adab,inshallah,akan di delete oleh admin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Telah Link Blog Ini