Ikuti Blog Ini

Monday, February 9, 2009

Takaza umat menderita

Salam..semalam saya ada pergi nusrah jemaah Mesir.Jemaah ini adalah jemaah 4 bulan yang datang untuk usaha atas ijtimak Malaysia.jemaah ini terdiri dalam kalangan orang tua dan muda.Dalam jemaah,ada seorang ahli jemaah yang bernama Rahmat,dia amat ramah sekali kerana kebolehannya bertutur dalam bahasa Inggeris.Dia ada memberi beberapa pesanan kepada saya iaitu,"not for 3days,40days and 4months, but you must be change our live"tinggi sungguh makna kata2nya dia ini.

Brother Rahmat juga sempat memberi tahu saya bahawa beliau sudah keluar di beberapa negara Eropah,dan diantaranya ialah Sweden.Dia bagitau saya bahawa usaha agama di negara2 Eropaah ini amat dhaif termasuklah di Sweden sendiri.Ada satu laporan,Jemaah 4bulan Mesir telah datang ke negara Sweden untuk buat usaha dekat sana,brother Rahmat ada sekali dalam jemaah itu,setelah lebih 3 bulan buat usaha di Sweden,tidak ada seorang orang Islam yang dijumpai disana,kerana masih berbaki lagi sebulan,amir jemaah ini pun membuat keputusan untuk keluar dari negara tersebut dan pergi buat usaha di negara2 berdekat dengan Sweden ini,setelah jemaah ini berangkat meninggalkan tempat penginapan menuju ke airport,telah masuk waktu solat zohor,lalu jemaah ini telah solat di kaki lima airport setelah tida menjumpai surau atau masjid.

Setelah selesai solat,tiba2 jemaah ini telah didatangi oleh seorang makcik tua dlm keadaan menangis,dan tlah brkata,adakah kamu malaikat,lalu dijawab olh jemaah,tidak,kami orang islam,tetepi makcik itu berkata lagi,kamu bukan orang islam,kamu adalah malaikat,saya kenal org islam,orang islam bukan seperti kamu,pakaian mreka bukan seprti kamu,rupa mereka tidak sperti kamu,amalan2 mereka tidak seprti kamu,lalu dijawab oleh amir jemaah trsebut,sambil diberi pnerangan,kami org islam datang dari Mesir dan datang ke negara ini untuk tujuan nak ziarah saudara seislam kami,tetapi kami tidak jumpa org islam dinegara ini,dan sekarang kami hendak pergi ke negara lain atas maksud yang sama.Lalu makcik tersbut menangis penuh hiba dan telah mengaku bahawa dia adalah org islam dan tlah beritahu bahawa di Sweden ada satu tmpat untuk membunuh diri,org yg hndak membunuh diri dikehendaki mendaftar dan dan dikenakan bayaran skian2.

Lalu jemaah tlah pergi ke tmpat tersebut dan telah buat usaha disana,dan hampir sebulan berada disana,org yg datang hndak membunuh diri akhirnya telah masuk Islam dan akhirnya tempat tersebut telah bertukar menjadi masjid.(amin,semoga Allah pelihara masjid tersebut).Setelah sebulan berlalu,jemaah ini akan pulang,sementara siap untuk mengemas barang2,seorang saudara baru telah datang dan brtanya,adakah kamu mahu pulang,jemaah menjawab ya,lalu beliau pun berdoa,"YA,masukkan semua orang Islam ke dalam neraka,mereka zalim,sanggup lihat manusia2 lain jadi penghuni nereka buat selama2nya,lalu jemaah tersebut trkejut dan berkata,mengapa kamu doa sedemikian,kami x ajar pun,beliau mnjwab,kamu dan berjya mngislamkan aku,kmudian kamu nk pulang ke negara kamu dan kamu sanggup lihat manusia2 lain jadi penghuni nereka buat selama2nya.Lalu,jemaah tersebut berjnji bahawa mreka akan datang lagi dan mmbawa lebih ramai lagi jemaah ke negara beliau.

Tuan2 lihat lah bertapa banyaknya takaza untuk org Islam hari ini,sayang sekali,hari ini org Islam,telah menyibukkan diri dengan prkara yang tidak sepatutnya,,org Islam branggapan diri mereka untuk keluarga mereka sahaja..aduh,salah saya ni,,kurang korban untuk agama.

3 comments:

  1. hai... saja nak beritahu, saya dah tutup blog jamilahyangayu... tak larat nak manage :(

    ReplyDelete
  2. salam tuan,

    terima kasih atas perkongsian laporan. banyak dosa aku. hari2 rasa sembahyang dah cukup...dakwah takmau buat...sebab kubur masing2...passtu hati dalam ada sangka buruk kat org yg tak solat,buka aurat...tapi aku dakwh takmau buat...org bisu pekak pun terjun dlm dakwah...bodoh sombong betul aku..

    tuan ada kat pendang ka? selalu pi hutan kampung?

    ReplyDelete

Tinggalkan komen anda...Setiap komen anda amat dihargai...
Sila berikan komen dengan penuh adab,Segala Komen yang tidak memenuhi adab,inshallah,akan di delete oleh admin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Telah Link Blog Ini