Ikuti Blog Ini

Thursday, May 5, 2011

Minggu lepas di Masjid Sri Petaling

Gambar sekitar majlis sambutan aidilfitri anjuran Jawatankuasa Masjid Sri Petaling.
Pada minggu lepas saya berada di masjid Sri Petaling,kerana menguruskan student-student Politeknik tuanku Sultanah Bahiyah (dulu Poli Kulim) untuk keluar 40 hari.Student ini seramai 18 orang.dam mereka ini berasal dari negeri yang berbeza-beza di Malaysia.Setelah sampai di Sri Petaling,mereka telah dibahagikan kepada 3 jemaah.Sesapa yang pening,kenapa perlu keluar 40 hari,boleh rujuk sini.

Pandangan dari bahagian atas PTSB
Untuk pengetahuan semua,semua Politeknik-politeknik di seluruh Malaysia telah mula bercuti selama 2 bulan bermula minggu lepas.Maka seronok riang la pelajar ini bercuti selama 2 bulan,tetapi bagi mereka yang dipilih Allah untuk keluar di jalan-nya,hal ini merupakan satu pilihan darpada Allah Swt,melapangkan masa selama 40 hari di jalan-nya.Di sini saya senaraikan setiap politeknik yang ada berjaya keluarkan jemaah 40 hari untuk cuti semester ini iaitu selama 2 bulan.
1.Politeknik Tuanku Sultanah Bahiyah,(politeknik Kulim),Kedah.
2. Politeknik Kota Bahru,Kelantan.
3. Politeknik Port Dickson,Negeri Sembilan.
4. Politeknik Johor Bahru,johor.
5. Politeknik Sultan Azlan Shah,Perak.
update status jemaah student ini,sekadar politeknik Kulim.
1.Satu jemaah dihantar ke kawasan Ipoh,Perak.
2.Satu jemaah dihantar ke Jerantut.pahang.
3.Satu jemaah dihantar ke Batu Pahat,Johor.
Cerita Orang Bisu.
Dengan izin daripada Allah,saya berkesempatan untuk mengikuti program orang Bisu yang berlangsung pada tanggal 1 Mei 2011,di dewan solat utama masjid ini.Kehadiran amat menggalakan,wakil dari beberapa markaz di negara ini turut menghantar wakil. Di sini saya senaraikan setiap markaz yang ada usaha ke atas orang bisu ini.
1.Markaz Sungai Petani.Kedah.
2. Markaz Penanti.Pulai pinang.
3. Markaz Masjid banggali,Pulai Pinang.
4. Markaz Kuala Terangganu,Terangganu.
5.Markaz Sri Petaling,Kuala Lumpur.
6. Markaz Johor Bahru,Johor baharu.
Apabila di ambil setiap laporan kerja,rupa-rupanya,di negara kita ini,baru seorang saja saudara bisu kita yang pernah berpengalaman 4 bulan,iaitu daripada Markaz kuala Lumpur.Program bayan/ceramah di kendalikan oleh Jemaah bisu dari negara Pakistan.

Usaha ke atas orang bisu dan pekak bermula sekitar awal tahun 2005.
Usaha keatas orang bisu dan pekak ini,merupakan usaha yang sangat-sangat penting kerana,di perdengarkan di dalam program ini,bahawa kebanyakan orang bisu ini,mereka mempunyai iktikad yang salah terhadap Allah Swt dan rasulnya.Mereka (orang bisu dan pekak ini) mendakwa bahawa Allah Swt itu lelaki dan Nabi Muhamad Saw itu wanita.Kalau korang tidak percaya,rajin-rajin la korang pergi interview mereka ini.

31 comments:

  1. Assalamu'alaikum.

    Alhamdulillah, untung budak-budak poli diseliakan oleh abang Fuad mereka yang tinggi ikramnya ini.

    Betapa mudahnya hendak menjalankan usaha agama, sehingga pelajar senang intuk ikut, golongan oku pun boleh ikut sama. Hebatnya Allah.

    Semoga usaha agama di tempat tuan semakin semarak, dan menjadi pencetus hidayat di seluruh alam insyaAllah.

    ReplyDelete
  2. Ishak Zaini:alamak ustaz,terlebih sudah,ni yg segan nie...adus...
    betul ustazmmemang terkesan sy ,apabila diorg sunguh2 ckp kebesran Allah walupun guna isyart...

    ReplyDelete
  3. SubhanaAllah....moga tuan terus diberi kekuatan...

    ReplyDelete
  4. salam tuan..tuan ada record x bayan jemaah bisu ni? nk tau gak ape intisari dia..kalau jmpe org bisu..leh tasykil tros..hu2

    ReplyDelete
  5. salam tuan..poli k.kinabalu dengar cer ramai kuar kat sane gak an..kat k.k ni depa la konker markaz..ade gak program malam markz pon depa handle..masing2 josh..hehe

    ReplyDelete
  6. Seronok ikram dan buat usaha dengan student kan.. Tak tau lah kenapa.. Ajaib ajaib.. Mungkin disebabkan semangat depa kot..

    ReplyDelete
  7. usaha terbaik tanpa mengira apa pon golongan.. Allah maha berkuasa, makhluk langsung tiada kuasa...

    ReplyDelete
  8. Fuad anta x habaq poli Jitra pun ada keluaq jemaah, nanti sedih student poli jitra pula tak sebut.teringat 30 tahun lepas semasa saya jadi student di UPM, bila time cuti, kita lah org yg dah pernah keluar yg sibuk mengurus, mengusuli org yg nak keluaq, kalau tak usuli alamatnya tak dak org keluaq lah

    ReplyDelete
  9. Sedihnya students poli seberang perai tak dipilih Allah kali ni.. lemahnya kami.. Astaghfirullah..

    ReplyDelete
  10. poli kch swak pun ada dah ada mai kat SP dan dah bentuk jem, hari ni byn hidayat. doakna mrk smoga kekal dlm usaha amin amin amin....

    ReplyDelete
  11. aku sayu sedih hiba gembira mengenangkan usaha time student dulu
    memang seronok buat keja usuli, pungut satu demi satu ke markaz....zaman student kenangan terindah ngak bisa ku lupakan samapi ke jannah...

    ReplyDelete
  12. Dah lama tak buat kerja amal sebegini...

    ReplyDelete
  13. Norsha :amin,terima kasih puan.

    Hidayatullah :saya x berani nk record,tapi ada budak2 poli nie diorang record..nanti diorg tangguh,saya roger diorg..

    misbah ums :mashaAllah,sebenarnya,org2 sabah,terutamanya student yg banyak jadi buzruk2 di Ipta2 sekitar Malaysia ini..Sabah ada kilang karkun student.

    ReplyDelete
  14. fuad ansari :memang ajaib la,saya yg lemah ini menumpang mereka la..hahaha

    ibnu dinar :benar,usaha yg haq,tiada kepentingan individu,malah keperluan individu turut di kurbankan apabila kita buat usaha dakwat yg barakat ini..

    ismadiyusuf :sapa karkun contoh,saya yakin mereka yg berada di luar sana dan mereka yg lama dlm usaha ini patut dijadikan contoh.

    ReplyDelete
  15. musa :nie maklumat yg ada pada saya,latest update belum lagi,xpa2 student nie nanti depa balik,kita kasi masuk ini dlam..saya pun teringat nostalgia usaha bersama student,harap2 pd Allah,dapat jadi student balik,doakan saya..

    Ahliacikgukhairul : puan,student PSP joint PTSb la..jangan sedih,tapi saya sedih,abg munir dh nk p...

    Anonymous 1:amin,mungkin ini laporan terbaru kot..amin,semoga Allah mudahkan urusan mereka.

    ReplyDelete
  16. Anonymous 2:betul tu,itu sebab saya request mahu jadi student balik,seronok,p ligan depa nie...

    Oasis :inshaAllah,sila hadiri malam markaz berdekatan utk dapat kembali fikir tashkil kerja.

    ReplyDelete
  17. Lemahnya saya berbanding orang bisu tu...macam tulah,bila Allah sayanang akan seseorang maka akan ditambahkan kepadanya faham dalam bab agama...

    ReplyDelete
  18. rindu markaz sri petaling....huhu

    ReplyDelete
  19. tiba2 nama aku ada naik....dah2 aku nak pindang Sepang nak cover line ni...

    ReplyDelete
  20. kat poli kuching Swak memang ramai sabahan yg buat usaha dulu hingga sekarang insyaAllah selama-lamanya....
    Ex-poli kch sekarang ramai juga dah jd fikirman di halqah masing2.
    Semuanya tadqir Allah....kita mahu belajar dari mrk mcm mana usaha student di sabah.
    Pendatang pilipin d sbh juga byk menyumbang kerja da'wah di sana terutamanya mrk yg miskin. mrk lah amat bersedia utk sambut takaza bila2 masa.
    Mudahan Allah majukan mrk dan ikhlaskan niat semuanya. Ya Allah pilihlah kami majukan kami dm usaha da'wah hatta qiamah. Ikhlaskan niat kami.
    Doa khusus kami supaya tuan Fuad Kamal kembali menjadi student amin amin amiiiiiiiiiiiiiiiiin.

    ReplyDelete
  21. Fuad ~ Ko kena update status Poli yg kuar tu...

    PSP ada 5 orang

    3 ke Jerantut
    1 bersama jemaah Labuan
    1 lagi misteri sbb balik Kelantan dulu

    ReplyDelete
  22. menusuk hati : saheh tu puan.terima kasih.

    Husaini :rindu,selalu la menjenguknya.

    Anonymous :benar tuan,amin,terima kasih.

    ReplyDelete
  23. ahLia teeeetttttt.....: saya pun baru tahu...

    Munir Kangsari : nanti saya update,lmbt ckit...

    ReplyDelete
  24. alhamdullilah..polip.dickson ALLAH pilih tuk keluarkan jemaah 40 hari..
    jemaah student 20 orang dipilh ALLAH untuk keluar
    1 jemaah sabah sarawak
    1 jemaah ke johor
    1 jemaah ke terengganu
    1 jemaah ke perak

    ReplyDelete
  25. Anonymous :mashallah,details karkhuzari...
    usaha maju di poli PD..

    berapa calon ke IPB???

    ReplyDelete
  26. untuk ke IPB nie pyah ckit ..ujian bnyak..
    nie sume berkat usaha orang2 lme di sana...dulu wat usaha 2-3 owng jek...

    ReplyDelete
  27. Semoga kita tidak ada sifat RIYA' semasa memberi komen...semoga Allah beri keikhlasan pada kita semua. Amin...

    ReplyDelete
  28. Cikgu Musa: erk???

    Anonymous 1: benar tu....

    Anonymous 2 : amin..terima kasih

    ReplyDelete

Tinggalkan komen anda...Setiap komen anda amat dihargai...
Sila berikan komen dengan penuh adab,Segala Komen yang tidak memenuhi adab,inshallah,akan di delete oleh admin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Telah Link Blog Ini